VVD Alkmaar wil twee duidelijke en mooie looproutes van station naar binnenstad!

VVD Alkmaar wil twee duidelijke en mooie looproutes van station naar binnenstad!

 

VVD raadslid Bram Eekhout heeft gisteravond tijdens de raadsvergadering een motie ingediend met daarin het idee om twee looproutes van het station Alkmaar Centraal naar onze binnenstad aan te leggen. 

 

Binnenkort hebben wij in Alkmaar een mooi vernieuwd centraal station. Als bezoekers deze entree van Alkmaar uitlopen hebben zij echter vaak geen idee waar zij heen moeten om naar de binnenstad te komen. Dit moet en kan veel beter! De VVD ziet nu een mooie kans met de nieuwe bestrating van de Langestraat en het opleveren van het vernieuwde centraal station om eindelijk eens een goede, mooie en duidelijke verbinding te leggen voor onze bezoekers en eigen inwoners van het nieuwe station naar het hart van onze binnenstad.

Wij willen deze kans pakken door twee looproutes aan te leggen. De VVD denkt daarbij aan een historische looproute rechtsom vanaf het station, en een kaas looproute linksom vanaf het centraal station.

De historische looproute loopt via de Stationsweg, Scharloo, en Bergerbrug richting de Langestraat om daar aan te sluiten op de nieuwe bestrating. Vervolgens loopt de route via de Oude Stad naar het Waagplein. Bij deze historische route zouden mooie borden geplaatst kunnen worden waarop verteld wordt over de rijke historie van Alkmaar. 

Het aanleggen van deze route zal bezoekers duidelijkheid geven over waar zij heen moeten middels bijvoorbeeld een herkenbare bestrating. Ook is deze looproute goed voor het hoognodige verbeteren van bijvoorbeeld het Scharlo. Inwoners van de Stationsbuurt zullen minder overlast hebben van zoekende toeristen. 

De kaaslooproute gaat linksom via de Stationsweg, Overstad, Ringers, het Waagplein (de Kaasmarkt) en het Kaasmuseum. Men zou kunnen eindigen bij een opstapplek voor een tocht naar ons mooie buitengebied waar bijvoorbeeld een kaasmakerij bezocht kan worden. De VVD ziet de realisatie van deze looproute voor zich wanneer het Ringerscomplex is her ontwikkeld. Ook deze looproute is natuurlijk een mooie stimulans van ons toerisme en van het product Kaas in het bijzonder.

Met dit soort concrete voorstellen willen we Alkmaar nog aantrekkelijker maken voor zowel inwoners als bezoekers. De motie is aangenomen en uiteindelijk mede ingediend door het CDA, OPA en D66 en BAS. In het voorjaar van 2016 komt de uitwerking van het college qua uitvoering en financiering. Wordt vervolgd dus…