Vragen over verscherpte handhaving terrasruimtes

© Pro Shots | Vincent de Vries

De horecasector wordt zwaar getroffen door de coronacrisis. De afgelopen weken zijn de ondernemers veel omzet misgelopen door de sluiting tijdens de feestdagen. Door innovatief te ondernemen, en steeds creatieve oplossingen te zoeken, proberen de ondernemers toch nog iets van de gemiste omzet terug te verdienen.

Hierbij kan gedacht worden aan het verkopen van giftboxen met versnaperingen, het bezorgen van maaltijden en het aanbieden van warme drankjes op de terrassen. De Alkmaarse VVD steunt de ondernemers bij deze initiatieven. Vandaag ontvingen wij van verschillende ondernemers echter signalen dat zij door de handhaving zijn benaderd met de boodschap dat er extra scherp gehandhaafd gaat worden bij de terrasruimtes waar coffee-to-go-halers logischerwijs even blijven staan.

De Alkmaarse VVD vindt dit overdreven. De ondernemers proberen bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van hekken al de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat mensen even blijven hangen om een praatje te maken in de buitenlucht moet naar onze mening kunnen. Hier vinden wij dat enige coulance op zijn plaats is. Wij hebben daarom onderstaande vragen gesteld aan het college over deze kwestie.

1. Is het college bekend met bovenstaand verhaal dat er extra gehandhaafd gaat worden bij de terrasruimtes? 

2. Zo ja, wat is de argumentatie om strenger te handhaven op de terrassen?

3. Deelt het college de mening dat de ondernemers op de terrassen de ruimte moeten krijgen om te ondernemen en dat coulance op zijn plaats is?

4. Is het college bereid de handhavers te instrueren om niet streng te handhaven op de terrassen?