Beantwoording vragen losloopgebieden honden Graft en De Rijp

In december ontvingen wij signalen dat er onvoldoende losloopgebieden voor honden waren in Graft en De Rijp. Raadslid Marius Wiegman heeft hierop artikel 42 vragen gesteld aan het college om duidelijkheid te krijgen over deze situatie. Het college heeft inmiddels de onderstaande beantwoording verstuurd: 

Het lid van de Raad, de heer M. Wiegman, heeft ons op 7 december 2020 vragen gesteld over het beperkte aantal losloopgebieden voor honden in Graft en de Rijp.

Ter voldoening aan het bepaalde in artikel 42 van het Reglement van Orde voor vergaderingen van de raad, beantwoorden wij de gestelde vragen als volgt.

1. Is het college het met de Alkmaarse VVD eens dat er overal in onze gemeente voldoende losloopgebieden moeten zijn voor honden?

Antwoord:

Het college vindt dat er genoeg losloopgebieden voor honden moeten zijn in onze gemeente.

2. Bent u bekend met het artikel in De Uitkomst waarin de Dorpsraad van De Rijp in maart 2019 reeds de noodklok heeft geluid over het teruglopende aantal losloopgebieden voor honden?

Antwoord:

Ja, wij zijn bekend met het genoemde artikel.

Zo ja, deelt het college de mening van de Dorpsraad en zijn er acties ondernomen om dit probleem op te lossen?

Antwoord:

De gemeente heeft kennisgenomen van de mening van de Dorpsraad.

Op dit moment vindt de “participatie Groene Omloop” van de Pauw plaats. Daarnaast loopt er, naar aanleiding van het “Ontwerp-Aanwijzingsbesluit Verbods- en Losloopgebieden voor honden in de gemeente Alkmaar”, een zienswijze traject ter voorbereiding van het definitieve Aanwijzingsbesluit. De uitkomst van de “participatie Groene Omloop” van de Pauw wordt afgewacht, waarna het definitieve Aanwijzingsbesluit genomen wordt. Hierbij worden alle betrokken belangen (zienswijzen) van belanghebbenden meegenomen en gewogen. Het mogelijk aanwijzen van een losloopgebied wordt daarbij ook betrokken.

(blz. 2 )

Overigens kunnen honden buiten de bebouwde kom loslopen, er geldt een aanlijnplicht binnen de bebouwde kom.

3. Wat is de reden dat er in het recente Ontwerp-Aanwijzingsbesluit Verbods- en Losloopgebieden voor honden in de gemeente Alkmaar in/rond oeverpark De Pauw geen losloopgebied voor honden is toegewezen en klopt het dat dit de bewoners wel is toegezegd?

Antwoord:

Zie antwoord op vraag 2.

Er zijn en worden mogelijkheden verkend voor losloopgebieden, hierover zijn derhalve geen toezeggingen gedaan aan bewoners.

4. Bent u bereid om te kijken naar andere (extra) structurele losloopgebieden voor honden in Graft en De Rijp als er in/rond De Pauw geen losloopgebied voor honden wordt toegewezen?

Antwoord:

Ja, dat nemen wij mee in de belangenafweging.