Alkmaarse VVD stelt schriftelijke vragen over geluidsschemen Westelijke Randweg

Op 1 februari 2021 heeft RWS het ontwerp-geluidssaneringsplan ‘Rijkswegen West-Nederland Noord 2’ gepubliceerd. Langs de Westelijke Randweg, M.L. Kingweg, is aan beide zijden een geluidsscherm voorzien. Echter is dit geluidsscherm slechts over een beperkte afstand gepland. Hierdoor blijven de bewoners van overige huizen, langs dezelfde randweg last houden van geluidshinder. Daarom heeft de VVD een aantal vragen gesteld aan het college.

Sinds 1986 zijn de bewoners van de wijken Hoefplan en Bergermeer in contact met de gemeente over de geluidshinder afkomstig van de N9, M.L. Kingweg. In 2005 hebben zij een schrijven van de gemeente ontvangen dat de gemeten geluidsbelasting inderdaad te hoog was en dat dit kon worden opgelost met een geluidsscherm langs de M.L. Kingweg.

Vorig jaar heeft RWS in het kader van de Meerjarenprogramma Geluidssanering contact gehad met bewoners en de geluidsbelasting laten berekenen. Bij deze berekening is door een ingenieursbureau een geluidsplafond vastgesteld, waarbij is uitgegaan van ‘opgevulde geluidsruimte’. Deze opgevulde geluidsruimte wordt berekend uitgaande van de verkeerssituatie in 2008 met daarbij opgeteld 1,5 dB. De geluidskaarten zijn ook gepubliceerd op de website waar onderstaande link naar verwijst. Deze berekende geluidsplafonds wijken echter af van de geluidskaarten van het Planbureau voor de Leefomgeving. 

Door gebruikte geluidsplafonds is een geluidsscherm voorzien over slechts een beperkt gedeelte van de randweg (zie onderstaand bijgevoegd kaartje). Bovendien is er geen rekening gehouden met toekomstige toename van verkeersdrukte op de Westelijke Randweg als gevolg van het verbreden van de N9 en het aanleggen van ongelijkvloerse kruisingen.

Om geen ongelijke situaties te creëren, is de VVD van mening dat een geluidsscherm langs de gehele M.L. Kingweg, vanaf de Gabriël Metsulaan tot aan de Huiswaarderweg, aangelegd zou moeten worden. RWS heeft aangegeven dat het geplande scherm verlengd kan worden aangelegd, mits de gemeente hierover in contact treedt met RWS. 

Vraag 1: Is het college op de hoogte van genoemde publicatie van het ontwerp-geluidssaneringsplan door RWS op 1 februari 2021 en de inhoud hiervan?

Omdat het geluidssaneringsplan per 1 februari 2021 is gepubliceerd, is er slechts een beperkte periode om hierover afspraken te maken met RWS.

Wij hebben uit het antwoord op onze rondvraag tijdens de commissie begrepen dat er inmiddels ambtelijk contact is over de inhoud van het ontwerp-geluidssaneringsplan.

Vraag 2: Is het college bereid om op zeer korte termijn dit contact met RWS aan te wenden voor het verlengd aanleggen van de geplande geluidsschermen langs de Westelijke Randweg?

Zoals in de inleiding aangegeven heeft het ingenieursbureau dat door RWS is ingeschakeld andere geluidsplafonds berekend dan het Planbureau voor de Leefomgeving

Vraag 3: Bent u het met de VVD eens dat er een fysieke geluidsmeting ter plaatse nodig is, waaruit zou kunnen blijken dat een eventueel groter gebied onder het ontwerp-geluidssaneringsplan zou kunnen vallen, dan het RWS momenteel gepubliceerd heeft?

Vraag 4: Is het college bereid, indien RWS de buiten beschouwing gelaten gebieden niet in het saneringsplan wil opnemen, te onderhandelen over een door RWS toegezegde korting op een verlenging van het geluidsscherm?

Vraag 5: Zo ja, is het college bereid om in contact te treden met de bewoners, ten einde een oplossing te bewerkstelligen, zoals bijvoorbeeld het oprichten van een Projectgroep Planinitiatieven (PPI) of middels baatbelasting of een andere oplossing?

Op onze rondvraag tijdens de commissie ruimte van 2 februari 2021 kregen wij het antwoord dat het college in gesprek is met de bewoners. Bij de bewoners, die ons benaderd hebben is dit echter niet bekend.

Vraag 6: Kan het college aangeven met welke bewonerscommissies/groepen zij in gesprek is en of dit bewoners van zowel Hoefplan als Bergermeer betreft?

Alvast hartelijk bedankt voor uw beantwoording.

Met vriendelijke groet,

Mariska Boke

Raadslid Alkmaarse VVD

Bronnen:

https://www.bureausaneringverkeerslawaai.nl/rijksinfrastructuur/bekendmakingen/vaststelling-saneringsplannen-rijkswegen/west-nederland-noord-fase-2/