Bram Daalder krijgt plek in Alkmaars straatbeeld

De gemeente Alkmaar heeft positief gereageerd op de schriftelijke vragen die wij 18 mei hebben gesteld. Wij vroegen daarbij of het college bereid was om de Alkmaarse verzetsheld Bram Daalder opnieuw te eren in het straatbeeld van de stad. De reactie daarop was positief. 

Het college heeft de straatnamencommissie gevraagd een voorstel te doen om de naam Bram Daalder te verbinden aan een straat, brug, tunnel of ander kunstwerk in de openbare buitenruimte. Ook heeft het college het 4/5 mei comite gevraagd om suggesties te doen om Bram Daalder te eren. 

Bram Daalder werd in 1920 geboren in Alkmaar en maakte op jonge leeftijd deel uit van het verzet. Vanaf het begin van de oorlog werkte hij als voedselcommissaris, in het inmiddels gesloopte Landbouwhuis aan het Kerkplein. Daar werkten mensen die betrokken waren bij het verzet. 

Op 26 maart 1942 werd Bram Daalder echter in de val gelokt en gearresteerd op de Paardenmarkt. Na gevangen te hebben gezeten in Amsterdam en in het beruchte 'Oranjehotel' in Scheveningen, werd hij overgeplaatst naar kamp Amersfoort. Hier werkte hij als administrateur voor de kampcommandant en zette zijn verzetswerk voort. Bram vernietigde 60 persoonsbewijzen van ter dood veroordeelde gevangen en voorkwam zo dat zij werden gefusilleerd. 

Daalder werd echter gesnapt en op transport gezet naar het Duitse kamp Neuengamme. Hier wist hij te ontsnappen, maar werd toch weer opgepakt. Uiteindelijk zou Bram begin 1945, op 24-jarige leeftijd, komen te overlijden in Buchenwald. 

Het college gaf desgevraagd ook aan dat het nog steeds voornemens is om het namenmonument dit jaar te plaatsen. Op dit monument staan de namen van alle holocaustslachtoffers uit de gemeente Alkmaar.