Het EK wielrennen komt naar Alkmaar!

Goed nieuws voor de wielerliefhebbers, zij hebben dit jaar de kans om hun helden van dichtbij aan het werk te zien. Het EK wielrennen komt namelijk zo goed als zeker naar Alkmaar in augustus. De gemeenteraad heeft gister ingestemd met de kandidatuur voor dit vijfdaagse internationale evenement, en daarmee lijkt niets het spectakel nog in de weg te staan. 

Wethouder Pieter Dijkman heeft van de organisatie al doorgekregen dat nationale toppers als Dylan Groenewegen, Niki Terpstra, Anna van der Breggen en Marianne Vos sowieso acte de presence zullen geven. In voorgaande edities namen grote namen als Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Alexander Kristoff, Elia Viviani en Matteo Trentin deel aan de wielerkoers. 

VVD wethouder Dijkman ziet het aantrekken van dit evenement als een unieke kans. ‘Met een meerdaags programma, dat in meerdere landen op tv wordt uitgezonden, en een parcours door stad en regiogemeenten komt de regio Alkmaar toeristisch en economisch in de Europese spotlights te staan.’ 

Vanuit de oppositie is er echter ook kritiek en dan met name als het gaat om het kostenplaatje en de voorbereidingstijd. ‘Je moet lef hebben om dit te doen. Er is een korte voorbereidingstijd, maar dit kunnen we als stad. We gaan vol aan de gang. Ik hoop dat Alkmaar kan gaan genieten van een prachtig EK’, pareert de wethouder de kritiek. 

Wij zijn er als partij ook van overtuigd dat het EK een groot succes gaat worden. Natuurlijk hadden we graag al wat meer zekerheid gehad ten aanzien van mogelijke subsidies en sponsorinkomsten. De situatie is nu eenmaal echter niet anders dat er weinig tijd is. Daarom zijn we ook blij dat het college in de begroting heel duidelijk veel ruimte voor tegenvallers heeft begroot. Wel vinden wij het heel erg belangrijk dat de regio gaat meebetalen. De voordelen van het mooie evenement zijn namelijk niet alleen voor Alkmaar maar ook voor gemeenten in de regio.